Slovacia este de acord să plătească pentru gazul rusesc în ruble

Slovacia va plăti pentru gazul natural rusesc în ruble dacă asta este necesar pentru a menține fluxul de mărfuri a declarat ministrul slovac al economiei Richard Sulik la televiziunea națională. Dacă există o condiție de a plăti în ruble atunci vom plăti în ruble a spus Sulik. El a subliniat că importurile rusești reprezintă aproximativ 85% din toate livrările de gaze din Slovacia așa că autoritățile țării vor rămâne pragmatice în această problemă.

Nu putem fi tăiați de gaz a subliniat Sulik îndemnând restul Europei să caute împreună o soluție. Aproape toate țările Uniunii Europene din care Slovacia este membră au lovit Rusia cu sancțiuni economice în ultima lună punând în pericol capacitatea Rusiei de a primi plăți de la partenerii comerciali în moneda europeană. Ca răspuns președintele rus Vladimir Putin a semnat săptămâna trecută un decret prin care se introduce un nou mecanism de plată a gazelor în ruble.

Deși este văzut de unii ca fiind contrare contractelor de gaze existente mecanismul nu implică o schimbare a monedei de plată. Acesta permite cumpărătorilor să deschidă conturi în ruble la Gazprombank rusesc pentru a facilita transferul plăților companiilor europene către furnizorii ruși.

Potrivit secretarului de presă al lui Putin Dmitri Peskov de facto nimic nu se va schimba pentru companiile europene. Vor plăti așa cum obișnuiau în euro aceeași monedă care este indicată în contracte. dar vânzătorul principalul exportator de gaze al Rusiei Gazprom va putea primi fondurile în moneda națională a Rusiei. Cu toate acestea în ciuda explicațiilor ample mulți cumpărători ruși s-au trezit nedumeriți de schimbare. Reacția inițială a fost în mare parte una de protest țările susținând că nu vor plăti pentru gaz în ruble. Cu toate acestea se pare că acest lucru nu va fi deloc necesar.

Ministrul economiei slovac împreună cu o serie de alți politicieni europeni a spus că situația necesită diversificarea furnizorilor. Dar el a spus că acest lucru poate dura ani în timp ce Slovacia are doar două luni pentru a rezolva problema actuală cu achizițiile de combustibil.