Puteri de urgență pentru a viza finanțarea protestelor

Guvernul canadian a luat măsuri pentru a-și extinde reglementările financiare la platformele de crowdfunding și criptomonedele în conformitate cu Legea privind situațiile de urgență invocată luni pentru a restrânge protestele camioneștilor Freedom Convoy împotriva mandatelor Covid-19. În situația de urgență care urmează să dureze 30 de zile dacă nu este prelungită toate platformele de crowdfunding și cripto trebuie să se înregistreze la agenția de informații financiare a Canadei FinTrac și să raporteze mari sau suspect tranzacții a declarat luni viceprim-ministrul Chrystia Freeland. Aceasta este o extindere a normelor existente în Canada de spălare a banilor și finanțare a terorismului iar guvernul va propune o lege care ar face aceste competențe permanente a adăugat ea.

Știm că aceste platforme sunt folosite pentru a sprijini blocaje ilegale și activități ilegale care dăunează economiei canadiane spuse Freeland. Guvernul prim-ministrului Justin Trudeau a declarat că protestele camioneștilor – de la parcarea Freedom Convoi în fața parlamentului din Ottawa până la blocadele de la trei puncte de trecere a frontierei cu SUA – sunt ilegale și poliția federală autorizată să ajute provinciile și autoritățile locale să le demonteze. .

Băncile canadiene au primit de asemenea instrucțiuni să înghețe activele sau revede relația lor cu oricine suspectează că ar fi implicat în astfel de proteste fără ordin judecătoresc. Companiile ale căror camioane sunt folosite în “ilegal” protestele vor avea conturile înghețate și asigurarea suspendată a spus Freeland.

Reprimarea financiară vine după ce Ottawa a făcut presiuni cu succes pe GoFundMe să înghețe aproximativ 10 milioane de dolari CAN strânși de protestul camioneților doar pentru a vedea strângerea de fonduri mutată la GiveSendGo o platformă rivală din SUA. După ce GiveSendGo a refuzat ordinele canadiene de înghețare a fondurilor a fost piratat și lista de donatori ai camioneților a fost publicată online.

Este pentru prima dată când Canada a invocat Legea privind situațiile de urgență de când a fost adoptată în 1988 pentru a înlocui vechea lege marțială adoptată pentru prima dată în 1914. Legea privind măsurile de război a fost folosită în timpul celor două războaie mondiale pentru a impune controale economiei canadiane și a întemnița. cetățeni de origine germană și japoneză. Cel mai recent a fost folosit în 1970 de tatăl lui Trudeau Pierre pentru a reprima separatiștii francofoni din Quebec care răpiseră un parlamentar. Aproape 500 de persoane au fost arestate în perioada cunoscută acum sub numele de Criza din octombrie.