Președintele sârb declară victoria

Președintele sârb Aleksandar Vucic s-a declarat câștigător al alegerilor prezidențiale de duminică în condițiile în care sondajele se închid și o proiecție timpurie îl plasează suficient de departe pentru a evita un tur de scrutin. Un analiză de Centrul pentru Alegeri Libere și Democrație i-a oferit lui Vucic 59% din voturi o marjă confortabilă de victorie.

Vorbind de la sediul partidului său a declarat liderul în exercițiu Serbia va rămâne pe calea europeană și reformistă dar și prietenă cu Rusia și China. Țara este în prezent în proces de aderare la UE dar a refuzat să întrerupă toate relațiile cu Moscova pe fondul conflictului din Ucraina spre deosebire de mulți dintre vecinii săi membri NATO.

În timp ce partidul Progresist al lui Vucic pare să fi fost sub cei 50% din parlament ar avea nevoie de o majoritate clară în schimb proiectat pentru a câștiga aproximativ 43% din locuri este probabil să formeze o alianță cu socialiștii cu care a colaborat în trecut. Alianța de opoziție United for Victory of Serbia pare să fie pe urmă semnificativ cu doar 13% din voturi.

Aproximativ 5082% dintre alegătorii înregistrați s-au dovedit să-și voteze până la închiderea scrutinului la ora locală 20:00. Comisia Electorală de Stat nu a raportat nereguli grave la vot iar rezultatele oficiale urmează să fie dezvăluite luni. La fel ca și în Ungaria vecină care au organizat și alegeri parlamentare duminică opoziția Serbiei a încercat să-l picteze pe actualul drept o marionetă rusă chiar dacă majoritatea sârbilor susțin neutralitatea pentru țara lor – mai ales având în vedere resentimentele adânc înrădăcinate față de NATO apărute în urma campaniei de bombardare a alianței din 1999.

În timp ce Vucic s-a alăturat majorității țărilor europene pentru a condamna atacul rusesc asupra Ucrainei în cadrul Organizației Națiunilor Unite el nu le-a urmărit în pachetul total de sancțiuni menționând că Belgradul depinde de Moscova pentru o mare parte din energie și alte resurse și pentru a le impune. sancțiunile draconice s-ar putea întoarce în mod semnificativ.