Trei noi coronavirusuri legate de SARS-CoV-2, care ar putea reprezenta un risc pentru sănătatea umană, au fost descoperite la liliecii din Laos. Oamenii de știință, de la Institut Pasteur du Laos și de la Universitatea Națională din Laos, cred că descoperirile lor, care au fost publicate miercuri în revista Nature, adaugă greutate teoriei despre originea animală a Covid-19.
In conformitate cu hârtie trei viruși, denumiti BANAL-103, BANAL-236 și BANAL-52, au asemănări genomice cu SARS-CoV-2 care cauzează pandemie, în special într-un domeniul cheie al proteinei spike care permite virusului să se lege de celulele gazdă. Folosind diverse tehnici, inclusiv cristalografia și simulări computaționale ale dinamicii moleculare, oamenii de știință au descoperit că acești trei viruși sunt capabili să intre în celulele umane prin același receptor ca SARS-CoV-2.
“Existența acestor viruși descoperiți în rezervorul animalului de lilieci susține teoria conform căreia SARS-CoV-2 ar putea avea originea de la liliecii care trăiesc în vastele zone muntoase carstice din peninsula Indochina, care se întinde prin Laos, Vietnam și China., a spus șeful laboratorului Patogen Discovery de la Institutul Pasteur Marc Eloit, adăugând că rezultatul sugerează că alți virusuri înrudite ar putea reprezenta un risc pentru sănătatea umană.
Descoperirea urmează celei recente publicare de cercetare asupra tulpinii de coronavirus NeoCoV originată de lilieci. Oamenii de știință chinezi au concluzionat că acest enigmatic, fiind ruda cea mai apropiată a coronavirusului sindromului respirator din Orientul Mijlociu (MERS-CoV), este capabilă, sub rezerva unei mutații, să infecteze oamenii și, prin urmare, ar trebui considerată o potențială amenințare pentru siguranța biologică pentru omenire.
MERS-CoV, desemnat acum de Organizația Mondială a Sănătății drept o cauză probabilă a viitoarelor pandemii, a provocat focare în 21 de țări în 2015. Liliecii reprezintă un rezervor natural al unei game largi de variante de coronavirus, a spus imunologul Vladimir Bolibok într-un interviu acordat RT în ianuarie. Pe fondul pandemiei actuale, care, conform unei ipoteze, a fost cauzată și de un coronavirus legat de lilieci, oamenii de știință din întreaga lume și-au intensificat cercetările asupra bolilor la animale.