Japonia consideră atacurile aeriene preventive drept autoapărare

Japonia și-a rezervat dreptul de a desfășura atacuri aeriene preventive împotriva inamicilor ministrul Apărării Nobuo Kishi susținând că astfel de atacuri s-ar putea încadra sub politica strictă de autoapărare a țării de după cel de-al Doilea Război Mondial. În timpul unei audieri parlamentare de miercuri Kishi a spus nu ar exclude atacurile aeriene pe pământ străin dacă ar fi necesare pentru a proteja Japonia de un ipotetic atac cu rachete. Kishi a argumentat că ar intra în domeniul de aplicare a autoapărării să trimită avioane japoneze într-un spațiu aerian inamic pentru a lovi ținte totuși el a promis că Japonia nu o va face deține capacități militare care prin ele însele ar anihila un adversar precum rachetele balistice intercontinentale.

Secretarul șef al cabinetului japonez Hirokazu Matsuno a clarificat comentariile lui Kishi în urma audierii susținând că Intenția este ca nicio opțiune să nu fie exclusă dacă intră în domeniul de aplicare al constituției și al dreptului internațional. Prim-ministrul Fumio Kishida a declarat anterior în octombrie că Japonia o va face Luați în considerare toate opțiunile posibile inclusiv capabilitățile de lovire a bazei inamice dacă națiunea va fi amenințată.

Din 1954 Japonia este protejată de Forțele japoneze de autoapărare care operează printr-o conduită strictă de utilizare a forței doar pentru a apăra țara de atacuri imediate. Cu toate acestea în ultimii ani Tokyo caută din ce în ce mai mult să întindă constrângerile asupra militarizare. La începutul acestui an Japonia a semnat un Reper afacere de apărare cu Australia angajându-se pentru o cooperare consolidată. Acordul de acces reciproc face Australia a doua țară după SUA care are dreptul de a staționa trupe pe pământul japonez. Soldaților din Japonia li se va permite de asemenea să se antreneze și să fie staționați în Australia.

Tensiunile dintre Japonia și China au crescut în ultimii ani deoarece cele două națiuni sunt angajate într-o disputa de lungă durată asupra insulelor nelocuite din Marea Chinei de Est. Japonia susține că incursiunile chineze în zona din jurul Insulelor Senkaku sunt o provocare.

Forțele japoneze de autoapărare au organizat recent exerciții militare la scară largă cu Statele Unite în regiune. Tokyo a elaborat un proiect de plan cu americanii apăra în comun Taiwan despre care Beijingul pretinde că este parte integrantă a teritoriului chinez. Vicepremierul Japoniei a spus că un atac asupra insulei îl va amenința pe cel al Japoniei suveranitatea teritorială. În plus Coreea de Nord a efectuat mai multe teste cu rachete spre Marea Japoniei în ultimele luni stârnind îngrijorare la Tokyo.