Hărțuirea de către UE a celor mai problematici membri ai săi arată nerespectarea sa față de democrație

Polonia și Ungaria sunt acum bine și cu adevărat la cheremul eurocraților nealeși. Ambii sunt acuzați de încălcarea legislației Uniunii Europene iar miercuri Curtea Europeană de Justiție (CEJ) a respins contestația lor împotriva mecanismului care permite Bruxelles-ului să rețină fonduri de la statele membre.

Se presupune că Polonia încalcă statul de drept al UE din cauza lipsei de independență a justiției sale iar Ungaria ar fi încălcat pe motive de corupție. Hotărârea CEJ stabilit acea “Curtea respinge acțiunile introduse de Ungaria și Polonia în totalitate iar când vine vorba de principii democratice Uniunea Europeană trebuie să fie capabilă să apere aceste valori în limitele puterilor sale. Drept urmare miliarde de euro din fonduri de recuperare Covid pot fi acum reținute de la Varșovia și Budapesta.

Această judecată de referință totuși ar putea avea consecințe mai profunde decât simpla reținere a acestor fonduri. Decizia creează un precedent foarte periculos pentru că acum birocrația de la Bruxelles are capacitatea de a reține bani de la statele membre despre care decide că nu respectă regulile.

În general este recunoscut că UE a fost întotdeauna intenționat să centralizeze puterea prin destramarea acesteia de la statele membre. Dar acest lucru se face de obicei treptat și adesea în spatele ușilor închise. Nu de data aceasta însă deoarece această hotărâre reprezintă o schimbare importantă în raportul de putere dintre Bruxelles și statele membre ale UE.

Hotărârea CEJ arată clar cine sunt cu adevărat șefii și nu liderii aleși democratic; în schimb birocrații sunt cei care nu răspund în fața nimănui. Decizia ridică prin urmare întrebări cu privire la democrație și responsabilitate. De fapt oficialii nealeși de la Bruxelles vor avea acum capacitatea de a judeca acțiunile guvernelor alese democratic și apoi vor reține banii după cum consideră de cuviință. Este o evoluție extrem de periculoasă și înfruntă direct pretențiile UE de a fi democratică.

Într-adevăr chiar și săptămâna aceasta deputații europeni s-au gândit la felul în care sunt determinat pentru a susține democrația în Ucraina. Cu toate acestea mi se pare oarecum ipocrit că deși sunt pregătiți să protejeze așa-zisa democrație a unui stat nemembru ei înveselesc atunci când democrația este subminată în cadrul UE. Ironia evidentă este pierdută în privința acestor europarlamentari deoarece sunt orbiți de ura lor față de guvernele eurosceptice de la Varșovia și Budapesta.

Deloc surprinzător în urma hotărârii CEJ deputații europeni cer acum măsuri rapide de către Comisia Europeană. Europarlamentarul verde german Daniel Freund a postat pe TwitterEste timpul să acționăm în sfârșit împotriva celor care încalcă statul de drept din sindicatul nostru. În mod similar un alt europarlamentar german Moritz Körner de la Democrații Liberi a spusComisia UE trebuie acum să-și îndeplinească datoria legală și să inițieze mecanismul statului de drept. Nu trebuie să mai existe reduceri pentru statul de drept în UE.

Atitudinea europarlamentarilor nu ar trebui să surprindă întrucât Parlamentul European solicită Comisiei Europene să sancționeze Polonia și Ungaria de ceva vreme. Într-adevăr în octombrie Parlamentul European lansat proceduri judiciare împotriva Comisiei pentru reticența acesteia de a acționa. Cu toate acestea deși deputații europeni s-ar putea bucura ar trebui să fie conștienți de faptul că deși de data aceasta Polonia și Ungaria sunt victimele agresiunii din UE data viitoare ar putea fi propriile lor țări.

Mai important cum au reacționat Polonia și Ungaria la hotărâre? Răspunsul simplu este nu întinzându-se. Polonezii au indicat deja că vor refuza să recunoască decizia iar viceprim-ministrul polonez Janusz Kowalski a spusAcesta este sfârșitul UE așa cum o știm noi. Trebuie să apărăm suveranitatea poloneză.

Si maghiarii au denunţat hotărârea ca judecată politică. Mai mult weekendul trecut premierul Viktor Orban a anunţatPentru ei [the EU]statul de drept este un instrument cu care ne pot modela după imaginea lor… ei duc acum un război sfânt: un jihad de stat de drept. Acesta a fost perceput în unele părți drept primul pas al Ungariei din bloc deși acesta a fost negat rapid de guvernul lui Orban.

Cu toate acestea nu poate exista nicio îndoială că relațiile dintre cei doi supărați și Bruxelles au atins fundul. Polonezii și maghiarii nu numai că vor face apel la decizia ci vor căuta să extindă dezbaterea despre legitimitatea CEJ de a face o astfel de judecată. Acest lucru are potențialul de a aduce în discuție întreaga ordine juridică a UE așa că miza va fi mai mare ca niciodată.

Eurocrații și europarlamentarii federali s-ar putea să se bucure în acest moment dar s-ar putea să nu râdă ultimul. Atunci când UE își dezvăluie tendințele dictatoriale și nedemocratice deseori se întoarce înapoi. Trebuie doar să ne gândim când nu a reușit să impună Constituția UE ca exemplu principal sau chiar Brexit. Această ultimă judecată ar putea reprezenta încă unul dintre acele momente în care depășește marcajul și se confruntă cu o lovitură democratică în dinți care probabil va fi primul la alegerile generale din Ungaria din aprilie.