Directorul de curse de F1 a fost eliminat după fiasco-ul finalului sezonului

Michael Masi a renunțat la funcția de director de curse de Formula 1 la puțin peste două luni după gestionarea controversată a ultimului tur al Abu Dhabi în care Max Verstappen a ajuns dramatic la victorie – și la coroana F1 – în detrimentul șapte ori campion mondial Lewis Hamilton. a fost confirmat de președintele FIA Mohammed Ben Sulayem.

Hamilton a susținut că rezultatul cursei a fost manipulat” după ce Masi apăru să ofere o aplicare discutabilă a regulilor care i-a oferit lui Verstappen ocazia de a câștiga după ce mașina de siguranță a intrat pe pistă în urma unui accident al lui Nicholas Latifi. Masi a fost sălbatic în presă când a permis ca unele dar nu toate mașinile care fuseseră parcurse după ce mașina de siguranță a fost adusă pe pistă dându-i lui Verstappen – care avea cauciucuri proaspete în comparație cu cele uzate de Hamilton – o cursă clară la depășirea englezului.

Ulterior s-a susținut că a obligat solicitările echipei Red Bull a lui Verstappen să facă acest lucru. Hamilton a fost mai târziu descris ca fiind deziluzionat” odată cu procesul și au apărut zvonuri că se gândește să se retragă din sport – dar echipa sa Mercedes și-a confirmat revenirea într-un anunț pe rețelele sociale săptămâna aceasta.

Rolul lui Masi va fi preluat de duo-ul format din Eduardo Freitas și Niels Wittich în timp ce autoritățile F1 încearcă să restructureze modul în care cursele sunt controlate în viitor. Masi i s-a oferit un nou post în cadrul FIA. Ben Sulayem care și-a preluat rolul în zilele de după scandalul de la Abu Dhabi a mai remarcat că F1 va folosi acum tehnologie video similară VAR în fotbal pentru a ajuta la monitorizarea evenimentelor de curse.

Comunicațiile dintre boxă și directorul cursei nu vor mai fi difuzate acum pe fluxurile de televiziune ale curselor din sezonul viitor. Cu acest plan FIA deschide calea pentru un nou pas înainte în arbitrajul de Formula 1 Ben Sulayem a spus despre revizuirea regulilor F1. Fără arbitri nu există sport. Respectul și sprijinul arbitrilor sunt în esența FIA. De aceea aceste schimbări structurale sunt cruciale într-un context de dezvoltare puternică și de așteptări legitime ale piloților echipelor producătorilor organizatorilor. și bineînțeles fanii. Aceste schimbări ne vor permite să începem sezonul 2022 de Formula 1 în cele mai bune condiții iar sportul nostru va fi și mai iubit și respectat.