China dumping dolar american în comerț și investiții în Asia

Guvernul chinez intenționează să colaboreze cu alte națiuni asiatice pentru a consolida utilizarea monedelor locale în comerț și investiții ca parte a unui plan mai amplu de consolidare a puterii economice regionale potrivit lui Yi Gang guvernatorul băncii centrale a țării. Piețele emergente ar trebui să-și îmbunătățească rezistența. Yi a spus miercuri în timpul unui discurs televizat la un eveniment G20 găzduit de Indonezia. Aici este locul în care cooperarea regională are un rol cheie de jucat.

Oficialul a subliniat că cele mai recente progrese în utilizarea monedelor locale ale națiunilor emergente din Asia în comerț și investiții au consolidat rețeaua de siguranță financiară a regiunii împotriva șocurilor externe. Potrivit lui Yi schimburile valutare bilaterale între gruparea regională a Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) – China Japonia și Coreea de Sud – au ajuns la 380 de miliarde de dolari.

Șeful autorității de reglementare a cerut de asemenea o comunicare mai profundă a pieței între băncile centrale din economiile avansate adăugând că ar contribui la atenuarea efectului de propagare al riscurilor legate de pandemie. În ianuarie Banca Populară a Chinei a prelungit un acord bilateral de swap valutar cu Bank Indonesia pentru trei ani pentru a promova o cooperare financiară mai profundă și pentru a stimula activitatea de investiții.

Jakarta și-a exprimat sprijinul deplin pentru utilizarea extinsă a monedelor locale în comerț și investiții în locul dolarului american pentru a asigura stabilitatea pe piețele financiare globale pe măsură ce stimulentele din perioada pandemiei sunt retrase. Potrivit ministrului de Finanțe indonezian Sri Mulyani Indrawati acordurile de decontare în monedă locală (LCS) care reduc cererea pentru dolarul american ar trebui replicate la nivel global pentru a gestiona șocurile.

Națiunile asiatice își exprimă îngrijorarea cu privire la potențialele ieșiri de capital din economiile emergente deoarece Rezerva Federală a SUA a semnalat anterior o înăsprire a politicii monetare a statului SUA. Se așteaptă ca Fed să-și lanseze ciclul de înăsprire în martie cu o creștere a ratei dobânzii de 25 de puncte de bază. Între timp unii analiști proiectează o mișcare mai agresivă de jumătate de punct pentru a reduce inflația.